در این جهان پست مدرن، دوگانگی پایان ندارد.
در این قسمت از میزگرد اتاق استایل به بررسی پروژه ادیتوریال رخساره اخوت میپردازم. ابتدا کمی با خانم رخساره اخوت، عکاس ادیتوریال این پروژه، آشنا میشویم. او فارغالتحصیل عکاسی تبلیغاتی در مقطع کارشناسی است. خانم اخوت در وبسایت شخصیاش میگوید: عکاسی در ژن من است زیرا پدربزرگ و مادربزرگ مادری من و همچنین والدینم، همه عکاس هستند. او بیش از ده سال در زمینهی عکاسی به عنوان عکاس آزاد فعالیت داشته و در حال حاضر به عنوان عکاس، در پروژههای ادیتوریال فعالیت میکند.
طراح لباس و روایتی با محوریت اختلال شخصیت مرزی و تفکر دوگانه Dichotomy
طراح لباس پروژهی ادیتوریال رخساره اخوت، خانم هانی کرمیار هستند. خانم کرمیار علاوه بر طراحی لباس، طراح اکسسوری نیز هست. موضوع طراحی هانی کرمیار برای این پروژه Dichotomy بوده. او در مورد انتخاب این موضوع میگوید: در این جهان پست مدرن، دوگانگی پایان ندارد. برای نشان دادن این دوگانگی به سراغ اولین مواجهات بشر در بعضی از موقعیتهای خاص رفتیم. دوگانگی شخصیتی و احساسی که بر روی بستر خیر و شر قضاوت میشود و (به تعبیر جامعه) دمی خیر و یا دمی شر پیروز میشود. لحظهای حس نزدیک درونی غالب و لحظهای دیگر منطق دور اجتماعی، غالب است. این پارادوکسها را تا رهایی از جسم پایانی نیست، البته جواب مطلقی هم نیست.
Dichotomy چیست؟
قبل از بررسی پروژهی ادیتوریال رخساره اخوت و بعد از دانستن منطق انتخاب موضوع توسط طراح پروژه، لازم است با این موضوع از نظر روانشناسی کمی آشنا شویم. تفکر دوگانه که به عنوان تفکر سیاه یا سفید نیز شناخته میشود، نشانه بسیاری از بیماریهای روانپزشکی و اختلالات شخصیتی از جمله اختلال شخصیت مرزی است. بسیاری از مردم گاهی تفکر دوگانه را تجربه میکنند. زمانیکه بیشتر افکار به سیاه یا سفید، خوب یا بد و همه یا هیچ تجزیه شود، ممکن است تمایل شدیدی به تفکر دوگانه در فرد ایجاد شود.
ادیتوریال!
در یک پروژهی ادیتوریال افراد زیادی از جمله استایلیست، عکاس، طراح لباس، مدل، میکآپ آرتیست و… همکاری میکنند تا یک پروژه به خوبی انجام شود و کانسپت مورد نظر پروژه به درستی روایت شود. در بین این افراد، ادیتوریال استایلیست نقشی مهم و کلیدی را ایفا میکند. میتوان گفت که مهمترین فرد در یک این پروژهها، ادیتوریال استایلیست است. استایلیست این پروژه نیز خانم هانی کرمیار بودهاند. البته لازم هست از میکاپ آرتیست این پروژهی ادیتوریال رخساره اخوت، الهام مهربانی، و مدل آن، اچکان، نام ببریم.
بررسی پروژهی ادیتوریال رخساره اخوت از منظر استایل و عکاسی
Overcoming
اولین عکس از مجموعهی عکسها که در صفحهی اینستاگرام خانم کرمیار قرارگرفته است، نوشتهی Overcoming با پسزمینهی مشکی است. Overcoming به معنای کنترل موفقیتآمیز احساسات و مشکلاتی است که فرد را از دستیابی به چیزی بازمیدارد. بنابراین شروع مجموعه با این عکس، اینطور تعبیر میشود که؛ روایت ادیتوریال رخساره اخوت، صرفا به تفکر دوگانه ختم نمیشود و نشانی از غلبه بر این تفکر هم در عکسها وجود دارد.
در عکس دوم، مدل با درهمآمیختگی و فرورفتگی در جهان خودش در فضایی با بکگراند شطرنجگونه دیده میشود. یعنی زمانیکه تفکر دوگانه یا افکار سیاه و سفید در فرد به اوج خود رسیده و کنترلی بر آنان ندارد. در واقع در این عکس کلمهی Dichotomy به تصویر کشیده شده است. لباسی که مدل در این تصویر به تن دارد نیز به دلیل باز بودن از پشت و نشان دادن مهرههای کمر؛ که به ضعیف بودن فرد (در برابر افکارش) اشاره دارد، روایت این عکس را کامل کرده است.
تقابل خیر و شر
در تصاویر بعدی، مدل؛ لباسی از جنس گیپور با رنگ گلبهی به تن دارد. در چهره و موی مدل نیز از رنگ آبی استفاده شده است. استایلیست سعی دارد با این رنگها، آرامش در فرد را به تصویر بکشد. پزهای مدل نیز با رهایی خود بر این آرامش تأکید دارند. یعنی در این سه عکس، فرد توانسته بر تفکر دوگانهی خود غلبه کند و به آرامش رسیده است.
ادیتوریال رخساره اخوت با رونمایی از تاپ هانی کرمیار
این ادیتوریال رخساره اخوت، درواقع برای رونمایی از تاپ طراحی شده توسط هانی کرمیار، از جنس برنج با روکش طلا و میناکاری شده است. در عکسهایی که مدل این تاپ را به همراه شومیز و شلوار گلبهی رنگ به تن دارد؛ میتوان گفت تلاش بر نشان دادن غلبهی احساسات درونی بر فرد است و یا به تعبیری غلبهی خیر بر شر است. در تصاویری که مدل پیراهن یک طرفه به تن دارد و طرح تاپ فلزی به شکل یک دست است؛ به گونهای نشان دهندهی غلبهی احساسات بیرونی بر فرد است و بکگراند شطرنجی نشان از تقابل سفیدی و سیاهی دارد.
با بررسی این پروژه ادیتوریال رخساره اخوت، نتیجه میگیریم که کانسپت برای عموم افراد روایت نشده است و در صورت بررسی تخصصی میتوان به داستان این پروژه پی برد. پروژههای ادیتوریال در عین جذابیت، سخت هستند و به دقت و به خصوص خلاقیت بالایی نیاز دارند. نظر شما در مورد مجموعه تصاویر این پروژه چیست؟